2013/02/09

Arhailine kirsi-maasikatort

Isamaalise tordi tegemise mõtte tõi Nami-namis olev retseptivõistlus "Tort isamaale"
http://nami-nami.ee/Board/Forum/ViewTopic/3929

Antud tort on minu omalooming, mis oli vajalik kooli lõpu praktiliseks eksamiks, eksami sooritasin ja eksamite koondhindeks sain 4.

Tordi kaaluks 1,4 kg

Peal on mustriks Mulgimaa üks motiividest.

Rist on tasakaalu sümbol ja tähistab taeva ja maa vahelisi suhteid. Mitmekordsete kontuuridega ristil on kaitse tähendus.
ARHAILINE KIRSI-MAASIKA TORT

Muna
tk
0,250
Suhkur
kg
0,165
Jahu
kg
0,165
Küpsetuspulber
kg
0,003
Kakao
kg
0,015
Maasikasiirup
kg
0,060
Kirsimoos
kg
0,250
Meloodia kirsijogurt
kg
0,200
Kirss
kg
0,050
Tume šokolaad
kg
0,200
Vahukoor
kg
0,120
Valge piimašokolaad
kg
0,100
Maapähkli laastud
kg
0,060
Värsked maasikad
kg
0,050

Valmistamine

1. Kaalu tordi toorained vastvalt toote retseptuurile.

2. Vahusta munavalged suhkruga, munakollased löö eraldi lahti. Kui munavalged on suhkruga piisavalt vahus sega juurde munakollane ning viimasena sega juurde ka küpsetuspulbriga ja kakaoga eelnevalt segatud jahu. Küpseta tordipõhja umbes 20 minutit 190 kraadi juures.

3. Sega valmis veest ja siirupist immutus.

4. Kui tordipõhi on piisavalt jahtunud, lõika tordipõhi 3 kihiks. Immuta kihid immutusega.

5. Esimese kihi vahele pane 250 g meloodia kirsijogurtit. Aseta peale teine kiht, mis on juba varemalt immutatud ja vahele pane kirsimoos ning kirsid. Viimaseks pane 3 kiht peale.

6. Aseta tort mõneks ajaks külmkappi.

7. Valmista ganasche. Sulata tume šokolaad veevannil. Kuumuta vahukoor keema hakkamise piirini. Sega sulanud šokolaad vahukoore sisse ja tõsta pott tulelt. Sega mass ühtlaseks. Lase ganaschel natukene jahtuda ja hanguda enne kui tordile paned, sest jahtununa muutub mass paksemaks ja seda on tordile mõnusam panna.

8. Võta külmkapist tort ja vala üle ganaschega ning silu kiht ühtlaseks, kui kiht ja ääred on ühtlased siis tõsta tort tordialusele, tordi ääred puista üle maapähkli laastudega.

9. Aseta taaskord tort mõneks ajaks külmkappi.

10. Sulata veevannil valge piimašokolaad ja aseta see pritskotti, võta tort külmkapist ja joonista peale sobiv ornament.

11. Tordi pealispind kaunista pooleks lõigatud maasikatega, mis on üle pritsitud valge piimašokolaadiga.